Hyppää sisältöön

Harvinaisia meriargeologisia nähtävyyksiä Horninpuistossa

Ankkuri ja tykkejä. Muistomerkki.

Salon torin vieressä sijaitsevassa Horninpuistossa on harvinaisia meriarkeologisia nähtävyyksiä. Vanha ankkuri ja tykit löydettiin Hiittisten eteläpuolisilta vesiltä, meren pohjasta vuonna 1982. Ne ovat peräisin tuntemattomasta venäläisestä sotalaivasta. Tiedetään, että se oli kolmekantinen ns. linjalaiva, jossa oli viisi ankkuria ja kymmeniä tykkejä.

Puiston ankkuri on Suomen suurin puutukkinen ankkurimuistomerkki Ådskärissä sijaitsevan samankokoisen ankkurin ohella. Valumestarit Pietari ja Jakob valoivat Salon ankkurin 1700-luvun lopulla Izhorskin tehtaalla Pietarin esikaupungissa. Horninpuistoon se tuotiin vuonna 1986, salolaisen Sukellusseura Simpun nostettua sen merenpohjasta.

Tykkeihin on kaiverrettu vuosiluku 1808, mikä viittaa Suomen sotaan. Ne valmistettiin Aleksandrovitsin tehtaalla mestari B:n johdolla. Tykkien lavetit on tehty samanaikaisten piirustusten mukaan. Tykkien suuaukkojen tulppien väritys kuvaa Pyhän Andreaksen ristiä, joka oli silloin aiheena Venäjän sotalipussa. Tykit ovat joutuneet merenpohjaan todennäköisesti karilleajon seurauksena, kun ne on pudotettu mereen laivan keventämiseksi. Sukellusseura Simppu nosti ne pintaan, ja vuonna 1990 ne tuotiin Horninpuistoon.

Horninpuisto