Hyppää sisältöön

Suomusjärven kotiseutumuseo

Maa- ja kotitalousesineistöä Suomusjärveltä

Suomusjärven kotiseutumuseo toimii vuonna 1861 valmistuneessa lainamakasiinissa. Museossa voit tutustua 1800-luvun ja 1900-luvun alun käsityö-, maatalous- ja kotitalousesineistöön.

Esillä on lisäksi muun muassa kirkollista esineistöä ja kivikautisia löytöjä sekä esimerkiksi kotimaista tupakkaa ja pula-ajan kenkiä. Museossa on myös paikallisen keksijä Pohjolan 1930-luvulla laatima ikiliikkuja.

Kesällä 2024 Suomusjärven kotiseutumuseossa on nähtävillä Suomusjärvi-Seura ry:n kokoama näyttely Jyvälaareista museoksi – ikiliikkujasta puuhevoseen.

Suomusjärven kotiseutumuseo
Karjalohjantie 161-2, 25410 Suomusjärvi

Suomusjärven kotiseutumuseo kartalla

Avoinna:

Kesäkaudella 22.6.–4.8.2024 la-su 11-14

Varsinais-Suomen museopäivänä su 25.8. 11-14

Museoon on ilmainen sisäänpääsy.

Saavutettavuus:

Museossa on portaita, kynnyksiä ja kapeita oviaukkoja, jotka voivat olla hankalia liikuntaesteisille. Avustajakoirat ovat tervetulleita museoihimme.

Tiedustelut:

Anna Väänänen, museoamanuenssi
p. (02) 778 4883
anna.vaananen@salo.fi

Ikiliikkujan tarina

Suomusjärvi-seuran sihteeri Säde Lassila kertoo museon ikiliikkujasta.

Suomusjärven kotiseutumuseossa on esillä runsaat 800 paikallisesta historiasta kertovaa esinettä. Paikallisen leipurin, Hemming Fredrik Pohjolan (06.04.1864 – 24.09.1945), suunnittelema ikiliikkuja on yksi museon erikoisimmista ja harvinaisimmista esineistä.

Hemming Pohjolaa kiehtoi ajatus laitteesta, joka kävisi iäti ilman energianlähdettä. Hän kehitti omaa laitettaan vuosikymmeniä kuolemaansa asti Suomusjärven Ahtialan kylässä sijaitsevassa leipomossaan.

Paikkakunnalla kiertää tarina siitä, kuinka Pohjola näki uuden osan yöllä unessa. Aamulla hän leipoi unensa perusteella pullataikinasta osan mallin ja paistoi sen. Malli vietiin puuseppä Kalle Saxelinille veistettäväksi puusta. Kerrotaan myös, että nisuinen mallikappale oli usein syöty matkalla puusepän verstaalle ennen kuin siitä oli ehditty valmistaa puinen osa. Pohjolan ikiliikkuja rakentuu puusta, rautalangasta, rattaista ja painoista. Laitteen periaatteena oli, että liike siirtyi pyörästä toiseen. Perimätiedon mukaan laite on toiminut muutaman päivän ajan.

Teksti: Säde Lassila
Kuva: Auli Nuuros

Ikiliikkuja. Puisia rattaita ja muita koneen osia.