Hyppää sisältöön

Elektroniikkamuseo

Koe vanhojen puhelinten, radioiden ja televisioiden lumo

Elektroniikkamuseon Made in Salo -näyttely valottaa viestinnän, viestintälaitteiden ja elektroniikkateollisuuden kehitystä ja historiaa 1920-luvun lopulta alkaen tähän päivään. Näyttelyssä esitellään keskeisten Salossa valmistettujen laitteiden historiaa: radio- ja televisiovastaanottimien, erilaisten puhelinten ja tietokoneiden ja näyttöpäätteiden eli monitorien historiaa.

Salon elektroniikkamuseossa voi muistella millaisia vanhoja radiovastaanottimia oli mummolassa ja mitä ohjelmia niistä kuunneltiin. Millaisia ohjelmia tuli television alkuaikoina mustavalkoisista televisioista. Miten lankapuhelimella soitettiin tai millainen oli oma ensimmäinen kännykkä.

Museossa on monenlaista koettavaa ja nähtävää. Näyttelyssä voi pelata vaikkapa vanhoja 1980-90-lukujen videopelejä; Pacmania, Tetristä, Supermariota ja Salora Playmaster-television tennispelejä. Museossa voi kokeilla miten lankapuhelimella soitettiin käsivälitteiseen keskukseen.

Näyttelyssä voi syventyä myös tuotannon saloihin katsomalla Saloran televisiovalmistuksesta kertovan videon tai esimerkiksi Mobiran ja Nokian mainosvideoita. Tv-seinämillä on nähtävänä tuttuja tv-kasvoja 1950-70-luvuilta ja kävijät voivat kirjoittaa omia puhelin-, radio- ja tv-tarinoitaan museon kosketusnäytöille.


Elektroniikkamuseo
Salorankatu 5-7 (Astrum-keskus), ovi 3, 24240 Salo

Elektroniikkamuseo kartalla

Museo on suljettu väliaikaisesti yleisöltä 1.10.2023–31.3.2024 välisen ajan.
Lue lisää museon sulkeutumisesta tiedotteesta.

Museo avautuu uudestaan 4.4.2024.

Tutustu verkkonäyttelyymme Salovisio

Pääsymaksut:

Aikuiset 6 €, eläkeläiset, työttömät, varusmiehet ja opiskelijat 5 €, ryhmähinta 5 € jos ryhmässä on yli 10 maksavaa henkilöä. Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy.

Joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina ilmainen sisäänpääsy.

Maksuvälineenä käy Museokortti, Epassi, Smartumpay tai Smartum liikunta- ja kulttuuriseteli.

Saavutettavuus:

Elektroniikkamuseoon on esteetön kulku.
Avustajakoirat ovat tervetulleita museoihimme.

Tiedustelut:

Maria Salo, amanuenssi
p. 044 778 4885
maria.salo@salo.fi

Elektroniikkamuseo Facebookissa
Elektroniikkamuseo Instagramissa

Elektroniikkamuseon kokoelmat

Salon kaupungin elektroniikkakokoelmiin on kerätty ja tallennettu vuodesta 1994 alkaen kotimaisen ja ulkomaisen elektroniikkateollisuuden valmistamia laitteita. Kokoelmissa on noin 11 000 esinettä ja 350 hyllymetriä kirjallisuus- ja arkistoaineistoa.

Kokoelmat karttuvat pääosin lahjoituksina. Suurimmat kokonaisuudet ovat vuonna 1999 ostettu Mellilän radio- ja puhelinmuseon kokoelma sekä vuosina 2000-2001 Nokia Display Productsilta ja 2000-2010 -luvuilla Nokian eri puhelinyksiköistä saadut lahjoitukset.

Salossa on elektroniikkateollisuudella pitkä historia – täällä on valmistettu 1920-luvun lopulta alkaen Salora Oy:n radiovastaanottimia.

» Lue lisää museon kokoelmista
» Lue lisää salolaisen elektroniikkateollisuuden historiasta

Salon elektroniikkamuseon ystävät ry

Salon elektroniikkamuseon ystäväyhdistys ry on perustettu vuonna 2000. Yhdistyksen tarkoituksena on tehdä elektroniikkamuseota tunnetuksi. Yhdistys järjestää jäsenistölleen retkiä ja tapahtumia. Jäsenistö toimii museon asiantuntija-apuna, osallistuu museossa järjestettäviin tilaisuuksiin ja toimii talkooapuna.

» Lue lisää elektroniikkamuseon ystäväyhdistyksestä

Videoita elektroniikkamuseosta

Made in Salo -video

Tervetuloa Saloraan -video

Nokian N8-puhelimen kokoonpano