Koe vanhojen puhelinten, radioiden ja televisioiden lumo
Elektroniikkamuseon Made in Salo -näyttely valottaa viestinnän, viestintälaitteiden ja elektroniikkateollisuuden kehitystä ja historiaa 1920-luvun lopulta alkaen tähän päivään. Näyttelyssä esitellään keskeisten Salossa valmistettujen laitteiden historiaa: radio- ja televisiovastaanottimien, erilaisten puhelinten ja tietokoneiden ja näyttöpäätteiden eli monitorien historiaa.
Salon elektroniikkamuseossa voi muistella millaisia vanhoja radiovastaanottimia oli mummolassa ja mitä ohjelmia niistä kuunneltiin. Millaisia ohjelmia tuli television alkuaikoina mustavalkoisista televisioista. Miten lankapuhelimella soitettiin tai millainen oli oma ensimmäinen kännykkä.
Museossa on monenlaista koettavaa ja nähtävää. Näyttelyssä voi pelata vaikkapa vanhoja 1970–90-lukujen videopelejä: Sonicia, Super Mariota, Space Invadersia tai Salora Playmaster -television tennispeliä. Museossa voi kokeilla miten lankapuhelimella soitettiin käsivälitteiseen keskukseen.
Näyttelyssä voi syventyä myös tuotannon saloihin katsomalla Saloran televisiovalmistuksesta kertovan videon tai esimerkiksi Mobiran ja Nokian mainosvideoita. Tv-seinämillä on nähtävänä tuttuja tv-kasvoja 1950–70-luvuilta ja kävijät voivat kirjoittaa omia puhelin-, radio- ja tv-tarinoitaan museon kosketusnäytöille.
Näyttelyyn on saatavissa äänitikkuja, joiden avulla voi kuunnella näyttelyn ääniopasteita. Äänitikun voi lainata kassalta.
Käyntiosoite
Salorankatu 5–7 (Astrum-keskus), ovi 3, 24240 Salo
Aukioloajat
Keskiviikko – perjantai 11–17
Lauantai – sunnuntai 11–16
Näyttelyn lipunmyynti päättyy 20 minuuttia ennen ovien sulkeutumista.
Poikkeukset vuonna 2025
18.4. Pitkäperjantai: suljettu
1.5. Vappupäivä: suljettu
29.5. Helatorstai: 11–16
19.6. Juhannustorstai: 11–15
20.–22.6. Juhannus: suljettu
6.12. Itsenäisyyspäivä: suljettu
24.–26.12. Joulu: suljettu
(1.1.2026 Uudenvuodenpäivä: suljettu)
Pääsymaksut
6 € aikuiset
5 € eläkeläiset, työttömät, opiskelijat, varusmiehet, ryhmän jäsenet kun mukana on vähintään 10 maksavaa henkilöä
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy.
Joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina vapaa sisäänpääsy.
Maksuvälineenä käyvät Museokortti, Epassi, SmartumPay sekä Smartum liikunta- ja kulttuuriseteli.
Saavutettavuus
Elektroniikkamuseoon on esteetön kulku.
Tiloista löytyy inva-wc lastenhoitotasolla.
Avustajakoirat ovat tervetulleita museoomme.
Tiedustelut
Info / lippukassa
p. 044 778 4896
elektroniikkamuseo@salo.fi
Tomi Metsälä, ma. amanuenssi
p. 044 778 4885
tomi.metsala@salo.fi
Kristiina Leppilampi, assistentti
p. 050 568 7639
kristiina.leppilampi@salo.fi
Katja Pohtola, assistentti
p. 050 471 5278
katja.pohtola@salo.fi
Elektroniikkamuseo Facebookissa
Elektroniikkamuseo Instagramissa
Elektroniikkamuseon kokoelmat
Salon kaupungin elektroniikkakokoelmiin on kerätty ja tallennettu vuodesta 1994 alkaen kotimaisen ja ulkomaisen elektroniikkateollisuuden valmistamia laitteita. Kokoelmissa on noin 11 000 esinettä ja 350 hyllymetriä kirjallisuus- ja arkistoaineistoa.
Kokoelmat karttuvat pääosin lahjoituksina. Suurimmat kokonaisuudet ovat vuonna 1999 ostettu Mellilän radio- ja puhelinmuseon kokoelma sekä vuosina 2000–2001 Nokia Display Productsilta ja 2000–2010-luvuilla Nokian eri puhelinyksiköistä saadut lahjoitukset.
Salossa on elektroniikkateollisuudella pitkä historia – täällä on valmistettu 1920-luvun lopulta alkaen Salora Oy:n radiovastaanottimia.
» Lue lisää museon kokoelmista
» Lue lisää salolaisen elektroniikkateollisuuden historiasta
Salon elektroniikkamuseon ystävät ry
Salon elektroniikkamuseon ystäväyhdistys ry on perustettu vuonna 2000. Yhdistyksen tarkoituksena on tehdä elektroniikkamuseota tunnetuksi. Yhdistys järjestää jäsenistölleen retkiä ja tapahtumia. Jäsenistö toimii museon asiantuntija-apuna, osallistuu museossa järjestettäviin tilaisuuksiin ja toimii talkooapuna.
Verkkonäyttely Salovisio
Elektroniikkamuseon uusi verkkonäyttely Salovisio esittelee salolaisen elektroniikkateollisuuden vaiheita, henkilöitä ja keksintöjä, jotka ovat vaikuttaneet niin koko Suomen elinkeinoelämään kuin myös teknologian läpäisemään arkeemme.
@elektroniikkamuseo
Tänään vietetään GSM-puheluiden syntymäpäivää!
Heinäkuun 1. päivänä vuonna 1991 soitettiin maailman ensimmäinen matkapuhelu GSM-verkossa. Lyhenne GSM muodostuu sanoista Global System for Mobile Communications. Se on toisen sukupolven digitaalinen matkapuhelinverkko, joka tuli myöhemmin maailmanlaajuisesti korvaamaan kymmenen vuotta aikaisemmin käyttöön otetun ensimmäisen sukupolven verkon eli NMT:n (Nordic Mobile Telephony).
GSM-aikojen 2G:stä on kehitys tuonut meidät nyt nykyiseen 5G-verkkojen maailmaan. GSM-verkkoja on jo poistettu käytöstä eri puolilla maapalloa, mutta Suomen verkko tulee toimimaan ainakin vuoteen 2029 asti, toisin kuin GSM:n jälkeen käyttöön otettu ja nyt jo suljettu 3G-verkko.
Historian ensimmäisen GSM-puhelun suoritti Radiolinjan verkossa Nokian insinööri Pekka Lonka, joka soitti Espoosta Nokian 6050 -autopuhelimella Nokian Salon yksikköön. ”Langan” toisessa päässä jutteli sihteerinä työskennellyt Marjo Jousinen. Keskustelun tarkoituksena oli testata yhteyden toimivuus seuraavaa puhelua varten, kun Suomen Pankin johtaja Harri Holkeri soittaisi Tampereelle apulaiskaupunginjohtaja Kaarina Suoniolle. Holkerinkin puhelu onnistui ja sitä mainostettiinkin sen jälkeen virallisesti maailman ensimmäisenä GSM-puheluna.
#Elektroniikkamuseo #SalonHistoriallinenMuseo #SalonMuseot #SalonKaupunki #VisitSalo #Nokia #NokiaPhone #NokiaMobile

Mitä museossa tapahtuu niinä päivinä, kun näyttely ei ole auki?
Maanantaisin ja tiistaisin elektroniikkamuseon näyttely ei ole yleisölle avoinna mutta se ei tarkoita sitä, että halli pidettäisiin silloin pimeänä ja ihmisistä tyhjänä. Näinä päivinä näyttelyssä voidaan tehdä esimerkiksi huoltotöitä tai parannuksia rakenteisiin.
Viikko sitten Made in Salo -näyttelyn radio-osasto sai hyllyjensä eteen uusia lasiovia. Maanantain ja tiistain ajan kestäneen työrupeaman ansiosta yli 70 vuotta vanhat radiot ovat taas vähän paremmassa suojassa mm. pölyltä ja uteliailta sormilta.
Uusia laseja ja niiden takana asuvia radioita voi käydä katselemassa tällä viikolla taas ke–pe klo 11–17 ja la–su klo 11–16.
#Elektroniikkamuseo #SalonHistoriallinenMuseo #SalonMuseot #SalonKaupunki #VisitSalo

Juhannusviikollakin pääsee vielä kiertelemään elektroniikkamuseon viileille käytäville, mutta viikonlopun näyttely pysyy suljettuna.
Aukioloajat ovat tällä viikolla tällaiset:
⏱Keskiviikkona 18.6. näyttely on auki klo 11–17.
⏱Torstaina 19.6. näyttely on auki klo 11–15.
⏱Juhannusviikonlopun 20.–22.6. näyttely on suljettu.
Ensi viikolla aukioloajat palautuvat taas normaalitahtiin.
Aurinkoista juhannusta!
📸: Taneli Ilomäki 2024
#Elektroniikkamuseo #SalonHistoriallinenMuseo #SalonMuseot #SalonKaupunki #VisitSalo

Alkuviikosta museolla puuhattiin perinteisissä koululaisten työpajoissa.
Maanantaina lapset rakensivat elektroniikkatyöpajassa metallinilmaisimia ja tiistaina vuorossa olivat robottikuvataidetyöpajat. Piirilevyistä ja kaikenlaisista elektroniikkakomponenteista syntyi mitä mielikuvituksellisempia robotteja ja muita cyberpunk-henkisiä hahmoja. Osa niistä jäi koristamaan elektroniikkamuseon näyttelyäkin.
Käyhän bongaamassa uusimmat robotit näyttelyn aukioloaikoina ke–pe klo 11–17 ja la–su klo 11–16.
Seuraavat työpajat järjestetään taas syyslomaviikolla lokakuussa.
#Elektroniikkamuseo #SalonHistoriallinenMuseo #SalonMuseot #SalonKaupunki #SalossaTapahtuu #VisitSalo #Työpaja
