Hyppää sisältöön

Salon tarina nro 7

Salon Sähkö- ja Konetehdas Oy:n kranaatti

Salossa oli merkittävää sotatarviketeollisuutta 1930-luvun lopussa ja 1940-luvun alussa. Tuolloin Salon Sähkö- ja Konetehdas Osakeyhtiö oli valtakunnallisesti keskeisessä roolissa ammusten ja muiden sotatarvikkeiden valmistuksessa.

Jo vuonna 1891 nimellä J.E. Laakso & k:nin mekaanillinen tehdas metalli- ja puuteollisuutta varten perustettu yritys rakennutti Salon jokirantaan Patapruukiksi kutsutun valimon, joka valmisti aluksi maanviljelys- ja höyrykoneita sekä tuotti sähköä Salon kauppalan valaistukseen. Sähkönkulutuksen lisääntyessä tuotantoon tulivat 1930-luvulla teräksiset suurjännitepylväät.

Talvisodan (1939-1940) alla puolustusvoimat alkoivat tilata yritykseltä ammuslaatikoita, kenttäkeittiöitä ja muita sotatarvikkeita. Sota-aikana niiden kysyntä kasvoi voimakkaasti ja tehdas luopui lähes kokonaan siviilituotannosta. Se valmisti erityisesti 81 mm kranaatinheittimen ammuskuoria. Jatkosodan (1941-1944) kuluessa tuotanto ja tehdas laajenivat edelleen huomattavasti. Sotien jälkeen vuodesta 1944 lähtien siellä syntyi sotakorvaustarvikkeina muun muassa rautatievaunuja.

Salon historiallisen museon kokoelmiin kuuluu paikkakunnalla valmistettu Salon Sähkö- ja Konetehdas Osakeyhtiön 81mm kranaatinheittimen kuusisiipinen trotylikranaatti. Ammus on päätynyt museolle Salo-Uskelan Seura ry:n lahjoitettua esinekokoelmansa Meritalon museoon vuonna 2000.


Kuva: Marko Ikonen

Sota-aikana Salossa valmistettu 81mm kranaatinheittimen kuusisiipinen trotylikranaatti

Sota-aikana Salossa valmistettu 81mm kranaatinheittimen kuusisiipinen trotylikranaatti