Hyppää sisältöön

Meritalon sukan ohje aikuiselle

 

Tarvikkeet

  • Fingering-vahvuista ohutta sukkalankaa* väreissä punamulta (n. 100g), taivaansininen (50g) ja luonnonvalkoinen (50g)
  • Puikot nro 2,5 tai käsialan mukaan

* Mallisukka neulottu Gründl Hot Socks Pearl mit Kaschmir -langalla, jossa on 50g/200m kerässä.

Ohjeet

Luo punamullan värisellä langalla 76s ja jaa silmukat neljälle puikolle (19s/puikko). Neulo *1o 2n* joustinneuletta 10krs.

Aloita sileä neule mallipiirroksen A mukaisesti. Mallipiirroksen kuvio toistuu 19 kertaa.

Mallipiirros A:

Mallipiirros B:

Neulo mallipiirroksen A jälkeen sileää neuletta punamullan värisellä langalla 10krs. Viimeisellä kerroksella lisää tasavälein työhön 2s (78s).

Neulo varren kuvio mallipiirroksen B mukaisesti. Mallikuvio toistuu 15 kertaa.

Kun olet saanut mallikuvion neulottua, aloita sileä neule punamullan värisellä langalla. Kavenna ensimmäisellä kerroksella työstä 2s tasavälein (76s). Neulo sileää neuletta yhteensä 15 krs tai kunnes sukan varsi on haluamasi pituinen.

Tee kantapää haluamallasi tavalla. Vahvistetun kantapään teet seuraavasti: Neulo 1. puikon silmukat oikein neljännelle puikolle (38s). Jätä 2. ja 3. puikon silmukat odottamaan. Käännä työ, nosta 1s neulomatta ja neulo puikon loppuun nurin.

Vahvennettu neule:

1.krs: Toista *1o, nosta 1s neulomatta* kerroksen loppuun.

  1. krs: Nosta 1s nurin neulomatta, neulo loput s:t nurin.

Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 18 kertaa.

Aloita kantapohjan kavennukset oikean puolen kerroksella seuraavasti: neulo vahvennettua neuletta kunnes vasemmalla puikolla on jäljellä 13s. Tee ylivetokavennus ja käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo 12s nurin ja neulo 2s nurin yhteen. Käännä työ. Nosta 1s neulomatta, neulo seuraavat 12s vahvennettua neuletta ja tee ylivetokavennus. Käännä työ. Jatka samalla tavalla, kunnes kaikki sivusilmukat on neulottu mukaan kantapohjaan. Jaa kantapohjan silmukat kahdelle puikolle, 7 s/puikko.

Poimi 1. puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 18s +1s puikkojen välistä. Ensimmäisellä puikolla on nyt yhteensä 26s. Neulo kantalapun 7s oikein ja poimitut 19s kiertäen oikein. Neulo 2. ja 3. puikon s:t oikein. Poimi 4. puikolle kantalapun oikeasta reunasta 18s + 1s puikkojen välistä. Neulo poimitut 19s kiertäen oikein ja kantalapun 7s oikein. Työssä on nyt yhteensä 90s.

Jatka sileää neuletta ja tee samalla kiilakavennukset seuraavasti: neulo 1. puikolla oikein, kunnes vasemmalla puikolla on jäljellä 2s, neulo 2s oikein yhteen. Neulo 2. ja 3. puikon s:t oikein. 4. puikon alussa tee ylivetokavennus ja neulo loput s:t oikein. Toista kavennukset joka 2. kerros yhteensä 7 kertaa. Työssä on kavennusten jälkeen 76s.

HUOM! Jos sinulla on kapea jalka, voit toistaa kavennukset vielä useamman kerran, kunnes sukka tuntuu mukavan sopivalta.

Jatka sileää neuletta, kunnes sukka ulottuu pikkuvarpaaseen. Aloita kärkikavennukset: neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2o yhteen, 1o. 2. ja 4. puikon alussa neulo 1o, tee ylivetokavennus. Toista kavennuksia joka 2. krs, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 13s. Tee sitten kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä yhteensä 8s, katkaise lanka, pujota se silmukoiden läpi ja päättele sukan nurjalle puolelle.

Päättele langat. Lopuksi kostuta sukat ja muotoile ne tasaisiksi kosteina.

Ohjeen on suunnitellut Suvi Laine / Salon historiallinen museo SAMU