Hyppää sisältöön

Perniön museo

Kunnianarvoisa vanha museo

Perniön museon juuret ovat 1800-luvun kansallisromantiikassa. Vuonna 1870 perustettu Suomen Muinaismuistoyhdistys lähetti stipendiaattejaan maakuntiin keräämään ja luetteloimaan kansatieteellisiä esineitä, maalöytöjä ja tarinoita. Perniössä keruusta innostui nuori koulupoika Karl Fredrik Kaarlonen, kotiseutumies, keräilijä ja vuonna 1930 avatun Perniön museon aktiivinen perustajajäsen.

Komea päärakennus on A.W. Ranckenin suunnittelema, ja se valmistui vuonna 1930. Aitta on vuodelta 1932.

Museo rakennettiin karoliinisen pohjakaavan mukaan symmetriseksi ja sen esikuvana sanotaan olleen Perniön pappilan piirustukset vuodelta 1731.
Syntyaikanaan museon on voinut kuvitella herättäneen ansaittua kunnioitusta, kun se seisoi ylhäisessä yksinäisyydessään Ikäkiven kummulla.

Museon esineistö on koottu suurella hartaudella paikallisin voimin. Näyttelyssä voi tutustua Perniön rikkaaseen esihistoriaan, kylien, kartanoiden ja ruukkien elämään, tiestöön ja reitteihin sekä tavallisten perniöläisen elämään.

Uutta Perniön alueen historiasta ja perniöläisestä elämästä kertovaa näyttelyä elävöittää valokuvataiteilija Niclas Wariuksen jännittävä installaatio valokuvineen ja kuriositeettikabinetteineen.

Perniön museolle myönnettiin vuoden 2021 Varsinais-Suomen museoteko -tunnustuspalkinto perusteellisesta ja samalla museon perinteitä kunnioittaen tehdystä museon uudistamisesta.

Perniön museo
Museotie 9, 25500 Perniö

Museoon on ilmainen sisäänpääsy. 

Perniön museo kartalla

Museo on avoinna sunnuntaisin klo 12-16

4.9. – 18.12. 2022

8.1. – 14.5. 2023

Tiedustelut

Anna Väänänen, museoamanuenssi

p. (02) 778 4883
anna.vaananen@salo.fi

Villan värkkäämistä ja pillinrakennusta Perniön museolla

Perniön museon maaliskuisessa lastenpäivässä 19.3. klo 12–16 tutustutaan perinteisiin kädentaitoihin kahdessa työpajassa.

Karitsapillin rakentamiseen tarvitaan kalvo ja ontto putki.

Sagalundin museon ja lastenkulttuurikeskuksen villatyöpajassa voi omin käsin kokea lampaanvillan matkan raakavillasta valmiiksi kierretyksi langaksi. Pajassa voi kokeilla keritsimillä leikkaamista, villan karstaamista sekä kehrätä värttinällä omaa lankaa.

Soitinrakentaja ja kansanmuusikko Minna Hokan ohjaamassa non stop -pillipajassa voi laatia oman ruokopillin tai lasten suosiman karutsapillin. Pillinrakentamisen ohessa voi kuunnella, kun Minna Hokka soittaa lastenlauluja ja kansansävelmiä muinaisilla paimensoittimilla.

Pienimmät lapset saattavat tarvita aikuisen apua. Tarvikkeet ja materiaalit saa pajoista. Pajat ovat maksuttomia.

Perniön lastenpäivä on osa Salon kaupungin Lastenkulttuurin maaliskuu -kokonaisuutta.