Hyppää sisältöön

Perniön museo

Kunnianarvoisa vanha museo

Perniön museon juuret ovat 1800-luvun kansallisromantiikassa. Vuonna 1870 perustettu Suomen Muinaismuistoyhdistys lähetti stipendiaattejaan maakuntiin keräämään ja luetteloimaan kansatieteellisiä esineitä, maalöytöjä ja tarinoita. Perniössä keruusta innostui nuori koulupoika Karl Fredrik Kaarlonen, kotiseutumies, keräilijä ja vuonna 1930 avatun Perniön museon aktiivinen perustajajäsen.

Komea päärakennus on A.W. Ranckenin suunnittelema, ja se valmistui vuonna 1930. Aitta on vuodelta 1932.

Museo rakennettiin karoliinisen pohjakaavan mukaan symmetriseksi ja sen esikuvana sanotaan olleen Perniön pappilan piirustukset vuodelta 1731.
Syntyaikanaan museon on voinut kuvitella herättäneen ansaittua kunnioitusta, kun se seisoi ylhäisessä yksinäisyydessään Ikäkiven kummulla.

Museon esineistö on koottu suurella hartaudella paikallisin voimin. Näyttelyssä voi tutustua Perniön rikkaaseen esihistoriaan, kylien, kartanoiden ja ruukkien elämään, tiestöön ja reitteihin sekä tavallisten perniöläisen elämään.

Uutta Perniön alueen historiasta ja perniöläisestä elämästä kertovaa näyttelyä elävöittää valokuvataiteilija Niclas Wariuksen jännittävä installaatio valokuvineen ja kuriositeettikabinetteineen.

Perniön museolle myönnettiin vuoden 2021 Varsinais-Suomen museoteko -tunnustuspalkinto perusteellisesta ja samalla museon perinteitä kunnioittaen tehdystä museon uudistamisesta.

Perniön museo
Museotie 9, 25500 Perniö

Museoon on ilmainen sisäänpääsy. 

Perniön museo kartalla

Museo on avoinna sunnuntaisin klo 12-16

4.9. – 18.12. 2022

8.1. – 14.5. 2023

Tiedustelut

Anna Väänänen, museoamanuenssi

p. (02) 778 4883
anna.vaananen@salo.fi

Pimeän peitto Perniön museossa

Museo on avoinna lauantaina 10.9 klo 13-16 kun Perniössä vietetään Pimeän peitto -tapahtumaa.

Kuva: Niclas Warius

Tapahtuman teemana on tänä vuonna sadut ja tarinat ja museolla on tarjolla teeman mukainen pieni sanataidetehtävä vierailijoille. Museolla pääsee etsimään sanoja näyttelyteksteistä ja laatimaan niistä oman pienen tarinan ”Olipa kerran…”

Tapahtuman järjestävät yhdessä Perniön Kirkonkyläyhdistys ja Salon historiallinen museo SAMu-

Lämpimästi tervetuloa vierailemaan museossa, tutustumaan Niclas Wariuksen installaatioon ja valokuviin sekä rakentamaan omia sanataidetarinoita!